Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem posiadaczem dwóch Omeg 2.6, jednak w tym temacie skupię się na jednej z nich, gdyż docelowo ona będzie projektem. Mianowicie Omega Bfl 2.6 V6 rocznik 2002. Zakupiona prawie rok temu, jednak narazie stoi pod przykryciem w garażu stąd nie mam zbyt wielu zdjęć. Zakupiona została za nieduże pieniądze od starszego pana z Krakowa który używał jej jako taksówka. Sprowadzona ze Szwajcarii w roku 2019 z przebiegiem około 70k km. Do dnia dzisiejszego zrobiła 170k km. Wszystkie przeglądy wraz z przebiegiem potwierdzone w książkach serwisowych. Stan blacharski idealny, zero rdzy, sprzedający twierdził że jeździł nią tylko w lato i suche dni gdyż to była już jego nie pierwsza omega i wiedział że musi ją oszczędzać pod tym kątem 😄 Każda śrubka, zaślepki, spinki itp. wszystko oryginalne nie ruszone. Oryginalne katalizatory na miejscu. Po sprowadzeniu do kraju właściciel zamontował w niej LPG i niestety prawdopodobnie lał wtryskiwacz, co skutkowało stopieniem tłoka na początku roku 24. Stąd decyzja sprzedającego o pozbyciu się jej, gdyż nie chciał bawić się już w remonty, a miał nowszy pojazd do dyspozycji choć twierdził że wolił jeździć omegą 😄 W środku wyposażenie niezbyt bogate, welury, zwykłe radio z midem. Co do planów na nią to są duże. Mianowicie mam zamiar rozebrać ją do ostatniej śrubki, poprawić wszystko co będzie wymagało poprawy, przemalować gdyż ten kolor mi w ogóle nie siedzi, przeprowadzić pełną renowację, doposażyć i poskładać w większości na nowych częściach. To tak wszystko opisane po któtce 😁 

20240417_153409.jpg

20240417_153400.jpg

Resized_20221208_144515_1713299016532.jpeg

Screenshot_20240416-223258_Facebook.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Silnik jaki w niej wyląduje to 3.2. Zakupiony został już słupek z Vectry C Z32SE w stanie bardzo dobrym i w chwili obecnej wziąłem się za jego całkowity remont. Głowice przeszły gruntowny remont, oraz wykonałem porting kanałów wydechowych z wycięciem ekofasolek. W planach montaż kolektorów rurowych, aczkolwiek jeszcze się nad tym zastanawiam.

IMG-20250115-WA0005.jpg

IMG-20250115-WA0003.jpg

IMG-20250115-WA0004.jpg

20241231_114518.jpg

20241231_114514.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Cieszę się, że założyłeś temat swojej omegi. Kolor taki sam jak u @Jvsi czyli tzw. "goldie". Co do zmiany koloru ... to jest już w planach jaki by miał być docelowo ? Przyznam szczerze, że ten kolor jest wyjątkowy i nawet mi się podoba. Nie myślałeś nad oklejeniem jej ? @Pitsons1 oklejał sam swoją i super mu to wyszło. 

Życzę bezproblemowego swapa silnika i bezawaryjnej jazdy. Mam nadzieje, że zawitasz na na naszych zlotach czy tam innych spotach klubowych.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nad oklejeniem nie myślałem gdyż chcę aby wszystkie wnęki itp również były w kolorze nadwozia. Do tego montowane będą zderzaki i progi irmschera które już udało mi się nabyć. Z kolorem właśnie ciężko mi się zdecydować, myślałem nad ciemnym bordo candy, lub ciemny niebieski candy ale narazie to odległy temat jeszcze do przemyślenia. Póki co chce złożyć silnik, włożyć go do nadwozia i dotrzeć.

Opublikowano
W dniu 9.03.2025 o 10:38, AdamRS napisał(a):

Nad oklejeniem nie myślałem gdyż chcę aby wszystkie wnęki itp również były w kolorze nadwozia. Do tego montowane będą zderzaki i progi irmschera które już udało mi się nabyć. Z kolorem właśnie ciężko mi się zdecydować, myślałem nad ciemnym bordo candy, lub ciemny niebieski candy ale narazie to odległy temat jeszcze do przemyślenia. Póki co chce złożyć silnik, włożyć go do nadwozia i dotrzeć.

Siemaneczko 🙂 niebieski candy fajnie wyglada. Jedna mam oklejona na niebiesko ale idzie w pomarańcz taki strasznie mocno 🍊 bo zamiast robić poprawki idzie w nowy kolor i kupa roboty przy niej, ale będzie ja forum wrzucone wszystko.

Co do oklejania to wnęki też idzie okleic i w sumie w tym roku pierwszy raz będę się za to brać 🙂 więc powiem czy to męczarnia czy nie. 

A przy okazji powodzenia z Omcią:)

niebieska_Omega-12.jpg

niebieska_Omega-4.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Kojarzę tą omege z mojej dzielnicy, czesto przejezdzałem koło niej, ładnie zachowana : )  z tego co pamiętam wcześniej właściciel miał srebną B również na taxi. 

Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 22:45, Mich1312 napisał(a):

Kojarzę tą omege z mojej dzielnicy, czesto przejezdzałem koło niej, ładnie zachowana : )  z tego co pamiętam wcześniej właściciel miał srebną B również na taxi. 

Tak, mówił że to już jego trzecia jako taxi 😄

• Lubię to 1