Frytek98 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca Heja! Jestem na świeżo po montażu hebli z Porsche więc czas na podzielenie się informacjami. Zaciski jakie potrzebujemy występowały w 3 samochodach. Porsche Cayenne / Audi Q7 / Volkswagen Touareg Wychodziły zawsze w jednym zestawie osi przedniej i tylnej. Oznaczenie przednich zacisków ZR18/ZL18 PRZÓD Lista potrzebnych rzeczy - Zaciski ZR18/ZL18 - Adaptery pod zaciski produkcji @Misiek - Przewody hamulcowy na zamówienie (poniżej specyfikacja) - Tarcze 360mm z Audi A8 D3 - roztoczone od środka pod piastę z omegi (u mnie wleciały nawiercane Zimmermann'y, numer katalogowy 100.3305.52) - Klocki hamulcowe (u mnie wleciały Quaro Ceramic, numer katalogowy QP3445C) - Zestaw montażowy klocka (numer katalogowy QB109-1658) Zaczynamy od początku, moje zaciski wymagały kompleksowej regeneracji. Zostały wypiaskowane i pomalowane, dodatkowo zostały założone nowe zestawy naprawcze o indeksie D41918C, zawierające nowe tłoczki, gumki, uszczelnienia oraz odpowietrzniki. Punkt pierwszy - zakładamy tarcze 360mm z Audi A8 D3 z roztoczonym środkiem pod fabryczną piastę a następnie wkręcamy 2/3 śruby żeby ją zablokować (nie zgadza się otwór mocujący tarcze do piasty dlatego nie mamy możliwości jej zablokowania) Punkt drugi- skręcamy zacisk z adapterem, śruby którymi kręcimy zacisk do adaptera są w zestawie od @Misiek Punkt trzeci - Przykręcamy całość do zwrotnicy, śruby którymi kręcimy adapter do zwrotnicy są takie same jak oryginalne, więc możemy ich użyć. Ja akurat założyłem nowe czyli M12x1.5x40mm. Punkty czwarty - zakładamy klocki, zestaw montażowy oraz przewód hamulcowy i odpowietrzamy. Poniżej specyfikacja przewodów hamulcowych które musimy zamówić. Na tym skończyliśmy robotę przodu - robota szybka prosta i przyjemna. TYŁ Lista potrzebnych rzeczy - Zaciski hamulcowe 4 tłokowe - Adaptery do montażu oraz ring powiększający tarcze kotwiczną od @Misiek - W przypadku kiedy nasza tarcza kotwiczna jest zgnita i nie nadaje się do cięcia i spawania potrzebujemy nowe tarcze kotwiczne ( https://www.ankerblech.de/p/2-x-ankerblech-hinten-fuer-opel-omega-b-paar-bremsbleche-ankerplatten-staubblech-schutzblech ) - Tarcze hamulcowe 330mm z Mercedesa W211 E55 AMG (ja założyłem Zimmermann'y numer katalogowy 400.3626.20) - Klocki hamulcowe (tak jak w przypadku przodu założyłem Quaro Ceramic numer katalogowy QP5518C) - Zestawy montażowe (numer katalogowy QB109-1660) - Przewody hamulcowe miedziane/stalowe o końcówkach M10/M10 i długości 62cm - Łożyska tylne ponieważ musimy ściągnąć tarcze kotwiczną a do tego musimy ściągnąć piastę Tutaj roboty czeka nas dużo i z góry mówię, że nie została rozwiązana kwestia hamulca ręcznego. Możliwości odnośnie ręcznego są dwie. 1. Dorobienie tulei która wejdzie w tarcze hamulcową z Mercedesa ale jej średnica wewnętrzna będzie taka jak fabryczna w omedze 2. Rozcięcie i pospawanie szczęk hamulcowych aby zwiększyć ich rozstaw Zaczynamy Punkt pierwszy - Na pierwszy strzał idzie demontaż piasty, jest ona kręcona do flanszy półosi nakrętką na klucz 32 Po odkręceniu musimy wysunąć piastę z flanszy - ja użyłem do tego prasy Punkt drugi - odkręcamy tarcze kotwiczną i wyciskamy stare łożysko. Jest ono zabezpieczone pierścieniem który ściągamy do środka a następnie od strony półosi wyciskamy łożysko i nabijamy nowe. Punkt trzeci - Skręcamy adapter do zacisku potrzebne nam będą śruby M14x1.5x45mm - 4 sztuki oraz 4 nakrętki M14. Następnie przykręcamy adapter do wahacza śrubami M12x1.5x45mm - 4 sztuki. Poniżej zdjęcie jak to powinno być złożone. Cieńsza blaszka idzie od strony WEWNĘTRZNEJ. Punkt czwarty - przykręcamy tarcze kotwiczną oraz montujemy zacisk z adapterem aby zmierzyć ile tarczy musimy uciąć aby nie wadziła o zacisk Punkt piąty - Montujemy piaste oraz flansze półosi i skręcamy. Zakładamy tarcze z Mercedesa W211 E55 AMG, przykręcając ją analogicznie jak z przodu na 2/3 śruby a następnie przykręcamy zacisk na gotowo. Podpinamy nowy przewód hamulcowy, klocki, zestaw montażowy i odpowietrzamy. Teraz możemy cieszyć się kompletnym setem zacisków 6 tłokowych z przodu oraz 4 tłokowych z tyłu. Dla porównania - tylny klocek z zacisku 4 tłokowego jest większy od oryginalnego przedniego. Fabryczna pompa wyrabia a omega w końcu zaczęła hamować a nie spowalniać. W razie pytań i problemów służę pomocą albo w tym temacie albo na PW. Pozdro! 2 1
Vision95 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca No i tym tematem już wiem że swap Stoi i gościa na podwórku dzięki wielki
Rekomendowane odpowiedzi