Skocz do zawartości
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kandydat nowy rosnie o stołek omegi roku 😁 trzymaj tak dalej i widzimy się na zlocie. 😁

czyli po prostu pompa zdychała i dlatego nie paliła. Czasami usterki znajduje się dopiero jak zdechną całkiem 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W końcu dotarł do mnie kluczyk z aliexpress. Cały zestaw z grotem, obudową, płytką z baterią oraz pastylką immo. Muszę tylko dać grot do nacięcia i zaprogramować immo Op-Com'em. W końcu będę mógł mieć zapasowy. 

spacer.png

spacer.png

Z racji, że ramie tylnej wycieraczki było zatarte, nie dociskało oraz złaził z niego lakier wleciało nowe. 

spacer.png

Dorwałem również mate bagażnika oraz oponki na zimę. 

Hankook I*cept Evo3 w rozmiarze 225/40 R18 😄

spacer.png

Następnie cyrki wyszły w sobotę, posłuszeństwa odmówiły czujniki parkowania - brak pikania. Raz ledwo pikały, raz się włączały w połowie parkowania a pozostałą część czasu zero reakcji. Dzisiaj poszedł miernik w dłoń, sprawdziłem napięcie z kostki na buzzer - było, podpiąłem na krótko nowy buzzer na testy i zaczął pikać - winowajca znaleziony, padł głośnik. 

spacer.png

Demontaż słupka C wraz z cykorłapką, delikatne odgięcie podsufitki i wyciągnięcie starego dziada. Kable ucięte, zarobione z nowym buzzerem, polutowane i zabezpieczone - nowy buzzer założony w miejscu fabrycznego. 

spacer.png

• Lubię to 4
Opublikowano

Taki kluczyk dorabiają normalnie tam gdzie klucze do domu? 😆 chciałem sobie scyzoryk zamówić … 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dawno nie było żadnego up'u, więc póki co delikatny. 

Ostatnie miesiące to głównie kompletowanie gratów. 

Wleciały zimówki. 

spacer.png

spacer.png

Dotarły również zaciski z Porsche Cayenne, 6 tłoki przód, 4 tłoki tył. Obecnie są w regeneracji. 

spacer.png

spacer.png

Do kompletu przyszła paczka z Niemiec a w niej komplet nowych tarcz kotwicznych które pójdą do powiększenia. 

spacer.png

Przy okazji zamówiłem u siebie w robocie z oryginału adapter do zmiany wkładu filtra oleju na puszkę. 

spacer.png

Wpadł również alternator 140A z Vectry C. 

spacer.png

Alternator z miejsca poszedł do regeneracji. Zostały wymienione oba łożyska, regulator napięcia, komutatory wirnika oraz koło PK. 

spacer.png

Dodatkowo z racji tego, że na dniach silnik wyjeżdża z budy a kolektory wydechowe idą do planowania czeka już nowy komplet szpilek i nakrętek. 

spacer.png

Kolejnych gratów nie zdążyłem jeszcze wyciągnąć z paczek i zawalają cały bagażnik więc zdjęcia będą pewnie dopiero na warsztacie. Planowo środa / czwartek omega wjeżdża na podnosnik, wyciągamy silnik oraz cały tylny wózek 😄

• Lubię to 4
Opublikowano

Brawo ty. Nie mogę się doczekać aż będziesz miał te 6-tłoki założone. Ogólne jestem ciekaw jak taki setup będzie hamował. Na pewno lepiej niż ori ...

4 minuty temu, Frytek98 napisał(a):

wyciągamy silnik

Ja też kiedyś muszę zrobić. Chociażby aby go umyć i uszczelnić bo tragedia, dramat, masakra. leje się z niego. Jesz ma plastykowe pokrywy a alu już ponad 3 rok zmieniam. I jest taki plan że jak będę miał serce na wierzchu to wtedy zmienię 🙂

Opublikowano
37 minut temu, Misiek napisał(a):

Brawo ty. Nie mogę się doczekać aż będziesz miał te 6-tłoki założone. Ogólne jestem ciekaw jak taki setup będzie hamował. Na pewno lepiej niż ori ...

Ja też kiedyś muszę zrobić. Chociażby aby go umyć i uszczelnić bo tragedia, dramat, masakra. leje się z niego. Jesz ma plastykowe pokrywy a alu już ponad 3 rok zmieniam. I jest taki plan że jak będę miał serce na wierzchu to wtedy zmienię 🙂

U mnie właśnie ten sam temat, wycieki. Gdyby nie to, że dmuchnęło mi uszczelkę po lewym kolektorem plus uszczelniacz od strony skrzyni cieknie to bym zlał temat i robił na aucie. Ale rzeczy do roboty nazbierało się tyle, że szybciej i wygodniej będzie go wyciągnąć. 

Opublikowano

Trzeba zrobić kiedyś testa tych hamulców na żywo. Ciekaw jestem czy po prostu nie za duże i nie przesadzone ale być może się mylę 😁

Opublikowano
Trzeba zrobić kiedyś testa tych hamulców na żywo. Ciekaw jestem czy po prostu nie za duże i nie przesadzone ale być może się mylę
Nie powinny być przesadzone. Omega trochę trochę waży. No zobaczymy w każdym bądź razie ...

Wysłane z mojego smartfona przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Uszczelnić to w końcu i święty spokój.. U mnie też w kombi płyn chłodniczy gdzieś zaginął w akcji.. 😄 

Opublikowano

Niestety cyrków ciąg dalszy. 

Kolejne kwiatki po Bosch Serwisie z Łodzi. Główny wyciek okazał się być wyciekiem między pompą oleju a blokiem - Panowie zapomnieli śruby. 

spacer.png

Niestety prócz uszczelniaczy i szklanek do wymiany kwalifikują się również zawory. To są jedne z ładniejszych, klika dodatkowo jest już przytartych. Dzisiaj ściągam obie głowice które wiozę na wymianę zaworów, uszczelniaczy i obróbkę. 

spacer.png

Przy okazji zacząłem rozbierać wczoraj górę. Okazało się, że w głowicy pływają syfy, kawałki nagaru, kawałki białego silikonu. 

spacer.png

Przestraszyłem się, że skoro tak wygląda góra to jak będzie wyglądać dół. Świece out, kamera do środka i na szczęście wszystko wygląda idealnie. Silnik na obrotnice, miska w dół i sprawdzanie panewek. Okazało się, że dół, panewki jedne jak i drugie są jak nowe więc chociaż jedna pozytywna informacja z tego wszystkiego. 

spacer.png

• Lubię to 3
Opublikowano

Walcz walcz 

Opublikowano

Kolejny dzień kolejne cyrki. 

Wziąłem się w międzyczasie za czyszczenie silnika, misek etc. 

spacer.png

spacer.png

Zleciały czapki 

spacer.png

spacer.png

Z ciekawości zalaliśmy cylindry ropą.. Niestety po godzinie okazało się, że ropa spływa przez pierścienie ukazując denka tłoków. Szybka decyzja, wyciągamy tłoki i sprawdzamy pierścienie. Po demontażu okazało się, że pierścienie są zapieczone a olejowy zawalony nagarem i stoi. 

spacer.png

Zamówiłem komplet nowych pierścieni na cały silnik a jutro wiozę obie głowice do obróbki. Przy okazji czeka mnie demontaż pozostałych tłoków. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Czyżby poprzedni właściciel nie zmienial

oleju? Czy od stania? Co ile trzeba wymieniać olej żeby te pierścienia się nie zaklejały.

Opublikowano

A miało być tylko uszczelnienie . A tu remoncik wyszedł 🫣 

Się zrobi i będzie śmigać. Powodzenia 💪

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Głowice odebrane z obróbki. 

Zakres prac:

- Mycie

- Wymiana 24 zaworów 

- Wymiana 24 prowadnic

- Wymiana 24 uszczelniaczy 

- Wymiana 24 szklanek 

- Polerowanie wałków 

- Frezowanie gniazd 

- Planowanie 

spacer.png

Przyszło 6 kompletów pierścieni

spacer.png

Oraz komplet panewek z King'a

spacer.png

Do tego dotarł polecony przed Adama GM'owski uszczelniacz. 

spacer.png

I zaczynamy składanie. 

spacer.png

spacer.png

2 godziny bawiliśmy się z ustawianiem rozrządu na nowym pasku z Continentala, niestety posiadał tylko pojedyńcze oznaczenie i nie mogliśmy go ustawić. Adam doradził żeby zakupić pasek z Gatesa który ma podwójne, 15 minut i rozrząd ustawiony.

spacer.png

• Lubię to 2