Jus-Tinka Opublikowano 10 Czerwca Autor Opublikowano 10 Czerwca 8 godzin temu, Dandi napisał(a): No fajnie baja ale tu się czerpie trochę dla czego nie ramka z kamerą dużo lepiej by to się prezentowało ale szacun Niedźwiadek coś zrobił czekam na więcej spraw które ma skończyć od roku Inna ramka nie miałaby naszego logo
Dandi Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) 15 godzin temu, Jus-Tinka napisał(a): Inna ramka nie miałaby naszego logo Ten pasek wpinany da się wkomponować w ta ramkę bardzo prosto zawsze mogę ci powiedzieć jak ale teraz szkoda zmieniać to co @Misiekwypocił żeby zarobić Grund że zrobione w końcu Edytowane 11 Czerwca przez Dandi 1
Jus-Tinka Opublikowano 13 Czerwca Autor Opublikowano 13 Czerwca Dzień przed wyjazdem i jak zwykle dużo rzeczy do ogarnięcia żeby czegoś nie zapomnieć @Misiek na szybkości lampy ogarnął w sensie podświetlenie soczewek led RGB. One i tak będą jeszcze raz poprawiane na spokojnie i dokładniej, ale dopiero po zlocie. Najpierw demontaż: Przy okazji rozbierania od razu zostały wymienione odbłyśniki soczewek na nowo napylone i uchwyty regulacji z plastyków na amelinowe Przymiarka i sprawdzenie LED: Na koniec klejenie kloszy i polerka: A to już po polerce i sprawdzeniu jak świeci; I już na aucie: Teraz wyjazd na regulację z odpowiednim narzędziem do regulowania: Sprawdzenie czy ciała kamera cofania przed wyjazdem: Na szybko autko oddane na myjnie. I już po: Tak na szybko ogarnięcie (druciarstwo) włącznika sterownika od RGB LED. Później będzie w środku koło włącznika świateł: Na koniec wpadło webasto od @Żaba Dzięki: No to do zobaczenia na zlocie 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jus-Tinka Opublikowano 21 Czerwca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Czerwca Przed samym wyjazdem na II zlot przygotowanie startera No i nadszedł wspomniany dzień. Trasa wbita w navi i jadymy razem z @Misiek na II Zlot I już na miejscu. Przygotowanie fury na konkursy: Prezentacja z działania tego wynalazku: 20240614_192145.mp4 Ogólne foto: I tak na II zlocie były pierwsze urodziny klubu Opel Omega Team: Na koniec rozdanie nagród i wręczenie dyplomów. Wygrana w konkursie "Wnętrze" . II miejsce. Na foto wraz z pakietem zlotowym: Wspólne foto: Mały prezencik od @ZwierzU 20240616_210847.mp4 I bagażnik dachowy @Vision95 Takie tam foto mojej niuni To tak w dużym skrócie. Chciałabym podziękować wszystkim obecnym na zlocie. Do następnego ...... Zapraszam do fotorelacji ze zlotu: 5
Vision95 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Dzięki wielkie było zacnie. Ciągniemy to dalej do następnego 1 1
Jus-Tinka Opublikowano 28 Czerwca Autor Opublikowano 28 Czerwca I tak parę dni po powrocie ze zlotu nastąpił problem z układem zapłonowym. Mianowicie wypadaniem zapłonu. Objawiało się tym, że nie chodziła na wszystkie 4 cylindry jak była zimna, co było przyczyną czasami trudnego uruchomienia zimnego silnika. Po czasie problem ustępował. @Misiek podłączył Tech2 i wskazało konkretnie 2 cylinder: Jedna z początku myśleliśmy, że winna cewka i podmieniliśmy na tą od @Żaba. Efekt - ten sam błąd na tym samym cylindrze. No to do pracy na warsztat i wykręcamy świece. O ile 3 poszły bez najmniejszego problemu. Czwarta na drugim cylindrze (gdzie był błąd) nie poszła mimo, że była na cały dzień zanurzona w nafcie: Pozostałe świece. kolejność przypadkowa: Nowe świece dwu-elektrodowe. Wymienione niestety tylko 3: Następna próba wykręcenia tej jednej świecy będzie po WSO lub niebawem aby mieć możliwość w razie jakiegokolwiek manewru w razie gdyby się ułamała Po wymianie 3 świec jest znaczna poprawa w układzie zapłonowym. Nie ma już błędu. Kolejną rzeczą która była robiona to wymiana pompy wspomagania, gdyż na starej po nagrzaniu płynu nie szło kręcić kierownicą Taka foto relacja Po wymianie zrobiony dystans ponad 250 km i wspomaganie działa już bez zarzutu. Jak ręką odjął. I na koniec wymiana oleju na MOTUL X-cess 8100 5W-40. Przedtem płukanka 20 min robiona z pewnymi obawami, bo pierwszy raz. Później zamierzam zastosować środek do czyszczenia wytrysków: Przed płukaniem: I po: Zobaczymy w przyszłym roku jaka barwa będzie Zakupione testery UPG: Ogólnie coś płyn chłodniczy ucieka. Mam wrażenie, że po wymianie chłodnicy klimy to się zaczęło dziać. Może zbieżność zdarzeń bo wcześniej nie uciekało. No szukamy w każdym bądź razie. Podczas operacji olejowo-pompowych ułamał się uchwyt od bagnetu: Po tych ww zabiegach poprawiło się chwilowe spalanie na jałowym : Kolejnym problemem jest to, że prawdopodobnie sprężarka klimatyzacji padła bo z dnia na dzień coraz słabiej klima działała aż pewnego dnia odmówiła posłuszeństwa. Sprawdzone ciśnienie w układzie i sama obecność czynnika. Wszystko ok. Sprężarka się załącza ale nie chłodzi Filmik jaki odgłos wydaje po włączeniu. Wentylator jest na 1 biegu aby dźwięk po włączeniu sprężarki był lepiej słyszalny: 20240628_091926.mp4 Także trzeba załatwić nową sprężarkę i dalej będziemy działać. 2
Vision95 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Płukanka dobra rzecz. Kilometrów nie robicie. Olej zmieniasz ze starości a nie z kilometrów. Stosuj bez obaw 1
Jus-Tinka Opublikowano 15 Sierpnia Autor Opublikowano 15 Sierpnia I omega poszła do mechanika. Diagnoza jek większość podał UPG. Dokładniej to "brak jej przy drugim cylindrze, czyli tam gdzie wcześniej nie można było wykręcić świecy. Dodatkowo po zdjęciu głowicy cylindry zostały zalane naftą w celu sprawdzenia szczelności. niestety test wykazał że pierścienie nie uszczelniają tak jak powinny, co wiąże się z koniecznością ich wymiany na nowe. Poniżej foto jak to wyglądało po zalaniu naftą: 3 2
Jus-Tinka Opublikowano 19 Sierpnia Autor Opublikowano 19 Sierpnia Omega dalej u mechaniora. Głowica poszła do planowania i czekamy jak wróci - wtedy montaż Krótka fotorelacja. Na upg widać małe dziurki przy 1 i 2 cylindrze. Dlatego płyn ubywał Zdjęcia uszczelki. Pierwszy cylinder: I drugi: Kolejne foto: Graty Pozostałe z komory: 3
Vision95 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Czyli generalnie prosta robota splanowac glowixe pod nową uszczelkę i złożyć ? Pierścienie będziecie zmieniać bez honowania czy rozwiercania ?? To trzeba by było znaleźć na pierwszy montaż pierścionki? No ciekawe czekam na finisz
Jus-Tinka Opublikowano 11 Września Autor Opublikowano 11 Września Omega wróciła do żywych Odpalanie na zimnym - brak jakiegokolwiek, najmniejszego zająknięcia Jakaś B do roboty w tle Tak się prezentował kosztorys i to co było robione Z rzeczy które miały być jeszcze robione to nieszczęsna klimatyzacja. Jednak okazało się, że sprężarka ma nieszczelność i konieczna wymiana na nową, bądź sprawną używkę. Ale po przemyśleniu odkładamy sprawę na przyszły rok bo teraz to nie ma sensu. Także podsumowując omega ma się dobrze odpukać Ogarnąć wizualnie i tylko jeździć. Zobaczymy co dalsza eksploatacja przyniesie. Pilnować wymian oleju itp itd Omega kupiona w styczniu 2015 z przebiegiem ok 152 tyś km. Obecnie zrobione 192 tyś km Czyli 40 tyś km przez prawie 10 lat co daje 4 tyś km rocznie prawie 4
Tazz Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Czyli olej wymieniany raz w roku co 4 tysiące?
Vision95 Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września Maks dycha albo raz do roku. Nawet z braku laku można sezonowo wymieniać ale nie ma sensu. Na karteczce widzę 15 ale częściej… na plus że cały silnik zrobiony. Teraz powinien latać jak wściekły. w końcu na drogi wróciła to i właścicielka pewnie humor lepszy ma a @Misiek Omega w krzaki i niech stoi dalej nie martw się kosztami bo to są naprawdę grosze w to co wam zrobił. Aż dziwne bo mi kiedyś krzyknęli 800pln za jeden garnek. (Przy remoncie, a mam 6) pucuj na zakończenie 1
Misiek Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września 3 godziny temu, Vision95 napisał(a): Maks dycha albo raz do roku. Nawet z braku laku można sezonowo wymieniać ale nie ma sensu. Na karteczce widzę 15 ale częściej… na plus że cały silnik zrobiony. Teraz powinien latać jak wściekły. w końcu na drogi wróciła to i właścicielka pewnie humor lepszy ma a @Misiek Omega w krzaki i niech stoi dalej nie martw się kosztami bo to są naprawdę grosze w to co wam zrobił. Aż dziwne bo mi kiedyś krzyknęli 800pln za jeden garnek. (Przy remoncie, a mam 6) pucuj na zakończenie No cieszę się również, że zrobiona jest. Doprowadzić do ładu optycznie i można śmigać. Moja też będzie zrobiona. Przyjdzie na to czas 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jus-Tinka Opublikowano 15 Września Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 15 Września Mały update Przyszedł grill ori Irmscher od @danio Niżej przymiarka znaczka - logo z nierdzewki: Dzięki za wysyłkę @Frytek98 Do tej pory był grill FK Automotive: I po zmianie: 5
Jus-Tinka Opublikowano 10 Listopada Autor Opublikowano 10 Listopada Czas na aktualizację Nadszedł już czas wyjazdu na zakończenie Sezonu OOT 2025 koło Szymbark Podsumowując wydarzenie to bardzo miła atmosfera, wspaniale spędzony czas. Nie mogę się doczekać Do następnego ekipa. Najpierw fura była na myjni: I już na miejscu: Więcej zdjęć z zakończenia w linku poniżej; I ostatecznie wizyta u gazownika w celu wymiany butli, gdyż poprzednia skończyła już ważność po 10 latach: 3
Marros Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Piękny Kombiacz, ten zderzak Irmiego robi taką robotę, że szok Z butlą, to i ja muszę zmienić, bo ktoś wpakował małą, w którą wchdzi 36 litrów 1
Misiek Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada 3 godziny temu, Marros napisał(a): Piękny Kombiacz, ten zderzak Irmiego robi taką robotę, że szok Z butlą, to i ja muszę zmienić, bo ktoś wpakował małą, w którą wchodzi 36 litrów Dzięki. Dbamy razem z @Jus-Tinka jak możemy. Butla jest w zapasie. Wcześniej przed wymianą wchodziło koło 39 litrów a teraz ostatnio po wymianie weszło 43 litry. Chyba pływak jest podgięty. Sprawdzę jak będzie na następnym tankowaniu. Ewentualnie skalibruję poziom na centralce. 1
Marros Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada @Misiek, widziałem już fotogalerie zarówno Kombika @Jus-Tinka, jak i Twojej Catery, fajne macie samochody i na pewno parę patentów zgapie do mojej Jest na czym i na kim się wzorować 1
Misiek Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Teraz, Marros napisał(a): @Misiek, widziałem już fotogalerie zarówno Kombika @Jus-Tinka, jak i Twojej Catery, fajne macie samochody i na pewno parę patentów zgapie do mojej Jest na czym i na kim się wzorować A dziękuje. Jak najbardziej ... 1 1
Jus-Tinka Opublikowano 11 Listopada Autor Opublikowano 11 Listopada Omega przygotowane na sezon zimowy Wymiana kapci na 17 cali 235/45 3
CzasiU Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Godzinę temu, Jus-Tinka napisał(a): Omega przygotowane na sezon zimowy Wymiana kapci na 17 cali 235/45 Dlaczego na zimę zakładasz tak szerokie opony i jeszcze z takim niskim profilem? Pytam z ciekawości
Rekomendowane odpowiedzi